a

Al fil de l’evolució de les tecnologies 4.0, la FES implementa la soldadura virtual en el seu procés d’ensenyament-aprenentatge

22 Oct, 2024

Les noves generacions tenen un estil d’aprenentatge pràctic més visual i basat en l’adquisició del coneixement a través de l’experimentació virtual.

Els joves de la generació Z han canviat les seves actituds davant del món laboral i representen el talent d’un capital humà que està reconfigurant les sistemàtiques de treball on les relacions laborals, el treball col·laboratiu o la flexibilització de la jornada en són alguns dels efectes.

En aquest marc, el procés d’aprenentatge també ha canviat; i els professionals del futur proper, basen la seva adquisició de coneixements a través de l’experimentació virtual, en condicions controlades i sense riscos. Les noves generacions aprenen a través d’una metodologia de “learning by doing” virtual, que els comporta una experiència molt més significativa i perdurable.

Efectivament, els estudis de neurociència revelen que només es recorda el 10% d’allò que llegim, un 20% d’allò que escoltem i el 50% dels impulsos audiovisuals; però en canvi, recordem fins al 90% del que experimentem d’una manera activa. Així doncs qualsevol procés d’aprenentatge que involucri la pràctica produirà un aprenentatge molt més significatiu.

El model formatiu de la FES, contempla l’aprenentatge actiu mitjançant activitats d’aplicació pràctica.

El mètode de la FES, sempre ha contemplat l’aprenentatge actiu mitjançant activitats de taller, experimentació de laboratori, desenvolupament de projectes, etc. i s’ha estès també a l’alternança dual dins de l’entorn laboral, traslladant a l’estudiant tant les competències tecnològiques com també les transversals o “soft skills” que garanteixen l’èxit personal i professional.

Amb aquest objectiu, la FES ha incorporat un sistema de soldadura mitjançant la realitat virtual i augmentada.

Per adaptar-nos a l’evolució, s’ha incorporat un sistema de soldadura amb realitat virtual i augmentada que permet major efectivitat en el procés d’aprenentatge, tenir un guiatge continuat per a corregir errors i amb una corba d’adquisició del coneixement més ràpida, ja que permet la pràctica repetitiva sense temps morts de preparació  en cada assaig de soldadura, la reducció de despeses de consumible i l’augment de la motivació per gamificació.

La realitat virtual simula amb molta precisió la pràctica real de soldadura i l’estudiant pot adaptar-se ràpidament a l’entorn laboral.

L’equipament didàctic de la FES permet l’aprenentatge en condicions realistes tant de les diferents tècniques de soldadura; amb elèctrode SMAW, de fil MIG-MAG  i de TIG com de tall tèrmic de metall amb bufador per la tècnica de l’oxitall, permetent abordar oportunitats de millora del rendiment vinculat a l’exercici de la professió en diferents nivells, posicions i materials, des de les habilitats bàsiques per a principiants fins a habilitats avançades per a professionals en actiu.

Fig. Detall de les indicacions de mentoratge per l’aprenentatge autònom mitjançant realitat augmentada.

Fig. Estudiant practicant amb el sistema virtual.                 

| FUNDACIÓ EDUARD SOLER