a

Ecosistemes innovadors en temps de crisis

11 Abr, 2024

Diversos autors han analitzat com les dinàmiques cooperatives en sectors poden ser una estratègia guanyadora quan es pateixen determinades crisis, i també com aquells sistemes nacionals d’innovació més forts i els ecosistemes innovadors més ben organitzats prèviament, disposen de millors eines i capacitats per reaccionar-hi. Tot aquest treball anterior els ajuda a accelerar els processos d’innovació empresa-rials quan succeeixen aquests canvis sobtats en l’entorn, els clients, la tecnologia o el mercat donant peu a empreses més competitives.

La COVID-19 va ser un bon exemple de com àrees de salut clau com les relacionades amb determinades tecnologies mèdiques o el desenvolupament de vacunes van desenvolupar-se d’una manera molt més ràpida allà on ja hi havia tota una feina prèvia realitzada, i també de com determinats processos industrials o comercials de moltes companyies es van reinventar en organitzacions on ja preexistia una major cultura innovadora o que formaven part d’ecosistemes innovadors més sòlids.

Molts d’aquells canvis accelerats que van tensar la societat i l’economia, han permès disposar avui d’empreses més resilients i de sistemes d’innovació més compactes, que col·laboren més entre ells, que han encetat línies d’investigació o desenvolupament de productes que uns anys abans no s’havien ni plantejat o que eren més llunyans en els futurs plans estratègics de les empreses.

La crisi actual de la sequera en gran part del Mediterrani i especialment Catalunya poden ser també un punt d’inflexió, no només en les més que conegudes infraestructures pendents o en el canvi de prioritats de moltes organitzacions amb relació a la gestió de l’aigua, també d’una major inversió sostinguda en digitalització del cicle de l’aigua, l’impuls de més tecnologies per a promoure la reutilització o solucions innovadores en els principals usuaris d’aquest recurs. Com a director del clúster de l’aigua de Catalunya puc assegurar que s’han multiplicat les iniciatives d’R+D en el sector aquests anys, i també l’interès de molts sectors per a realitzar proves pilot o testejar tecnologies innovadores en les seves instal·lacions, facilitant el pas del laboratori a l’escala real.

Catalunya és un hub d’empreses tecnològiques, centres d’investigació i professionals de l’aigua des de fa molts anys. De la mateixa manera que en cas que tornin les pluges no hauríem de descuidar les inversions promeses, caldria no oblidar la importància d’apostar per un sector cabdal per al futur de la competitivitat del país i que pot aportar un factor diferencial en un entorn d’estrès hídric com el que patim al Mediterrani.