a

EG66 – Corporacions i patronals

30 Jun, 2023

L’hora de les start-ups

Les cambres dediquem molts esforços al suport a la creació de noves empreses i darrerament ens hem focalitzat molt en les tecnològiques. A banda del clàssic Servei de Creació d’Empreses, que ajuda a crear una nova empresa des de zero, amb acompanyament i assessorament gratuït, han tingut un gran ressò les jornades dels Divendres Emprenedors a diversos coworkings gironins, on volem dotar d’eines diverses i transversals els emprenedors. L’Impulsa Digital és un programa també gratuït de preacceleració de projectes empresarials organitzat per les Cambres de Comerç de Girona i Terrassa i subvencionat pel Departament d’Empresa i Treball, amb cofinançament del Fons Social Europeu Plus.

Amb Erasmus per a Joves Emprenedors també podem ajudar a madurar una idea d’empresa participant directament en un projecte semblant a qualsevol país europeu, amb estades d’1 a 6 mesos a empreses d’acollida sufragades per la UE. Tenim encara places vacants per aquest programa, que sempre té un gran ressò i una altíssima valoració entre els emprenedors joves. També gestionem el programa l’Empowering Green Entrepreneurship, per promoure i fomentar les pràctiques ecològiques entre les noves generacions d’empresaris i el programa Green Synergy Business development for SMEs and entrepreneurs que ofereix una d’alt nivell per cobrir qualsevol necessitat que hagi sorgit durant la pandèmia i fomentar un desenvolupament més ecològic i respectuós amb el medi ambient.

Ambdós programes estan cofinançats per la Comissió Europea, a través del projecte Erasmus+. Si a tot això, i a altres iniciatives que no caben en aquest article, hi afegim les subvencions europees molt diverses per a empreses que gestionem des de la Cambra (Kit Digital, Indústria 4.0, Sostenibilitat, InnoCámaras, etcètera.) estem convençuts que sempre podrem trobar la manera d’ajudar qualsevol emprenedor que s’acosti a la Cambra a iniciar o fer avançar el seu projecte.

 

Jaume Fàbrega | President de la Cambra de Comerç de Girona

Ni plou ni fa sol

Tots coneixem la cançó infantil «plou i fa sol», però fa mesos que patim una sequera greu al nostre país, i per això es podria dir que ni plou ni fa sol que escalfi i faci créixer la nostra activitat econòmica. Les conseqüències de la manca d’aigua no només afecten la societat i el nostre entorn natural, sinó que també tenen un impacte en l’àmbit empresarial i el mercat de treball. Aquest es tradueix, per exemple, en la pujada dels preus en plena situació inflacionària. A tall d’exemple, vull recordar que l’última gran sequera va tenir lloc entre els anys 2006 i 2008, quan el preu dels cereals va augmentar un 25%, el dels farratges un 70% i el de la fruita entre un 10 i un 18%.

A Girona les micro, petites i mitjanes empreses de diferents sectors (sobretot l’industrial, l’agricultor, el ramader i el turístic, entre altres) continuen patint restriccions a la seva activitat i, per això, és urgent que es posin en marxa mesures que permetin la continuïtat econòmica i un ús sostenible de l’aigua. D’altra banda, pensant en un mitjà i llarg termini, és necessari que les empreses s’adaptin davant aquesta transició que requereix inversions i ajuts directes per reconvertir les activitats de diferents sectors.

Cal tenir present que, si no actuem amb agilitat, no podrem garantir la disponibilitat d’aigua a llarg termini, ni tampoc minimitzar els efectes negatius de l’escassetat d’aquest recurs natural. En aquest sentit, des de PIMEC estem adherint cada vegada més empreses al nostre manifest sota el títol «Economia, aigua i futur» per poder assolir un gran acord per a la gestió de l’aigua amb un debat de cohesió territorial en benefici del progrés econòmic i social.

Per aconseguir-ho caldran mesures orientades a crear una governança de l’aigua que impulsi els canvis necessaris durant els pròxims 10 anys, així com un pla d’acció per pal·liar els efectes de la sequera. Algunes d’aquestes mesures passen per la creació d’una Taula de l’aigua de Catalunya, liderada per la Generalitat i que impliqui a totes les administracions i actors econòmics per tal d’establir les bases del futur Pacte Nacional de l’Aigua; i un programa d’ajuts directes i crèdits a les empreses afectades per la sequera, destinades a la preservació del teixit productiu i al manteniment de l’ocupació.

D’altra banda, i entre altres qüestions, també seran necessàries mesures a mitjà i llarg termini per orientar les inversions; així com programes estratègics que haurien de tenir una estabilitat d’execució i pressupostària en els pròxims anys. Per exemple, la planificació de partides pressupostàries que donin resiliència al sistema hídric català: sistemes de retorn de l’aigua, àrees de recàrrega dels aqüífers, etc.

Sumant som més forts i, per aquest motiu, també defensem la implicació de tothom: empreses dels diferents sectors afectats, agents socials i l’administració pública en tots els seus nivells. Només amb una col·laboració publico privada i espais de consens assolirem aquest repte a través de la posada en marxa de partides per crear les infraestructures necessàries, adaptar les empreses i fer servir les noves tecnologies per esdevenir un territori més sostenible i eficient en la gestió de l’aigua.

 

Pere Cornellà | President de PIMEC Girona

Generositat i altres valors empresarials

L’objectiu d’un empresari, no és només guanyar diners, és també aportar valor a la societat.
Aquesta afirmació pot semblar una mica naïf, però tinc el privilegi de veure-ho cada dia. La FOEG està formada per empresaris i empresàries que dediquen una part del seu temps a treballar desinteressadament per millorar la nostra societat.

Són moltes hores de reunions, d’acudir a actes, de participar en el projecte «fent empresa des de l’escola», fent xerrades i rebent estudiants a l’empresa…, I val la pena reconèixer-ho, perquè quan les notícies són dolentes surten sempre als diaris, però la bona feina no apareix.

Som una entitat discreta, que treballem molt i xerrem poc, que creixem en nombre d’associats de manera sostinguda mes a mes, des de fa molts anys, gràcies a la feina d’una Junta i Comitè Executiu que tinc l’honor de presidir.

Així doncs, volia aprofitar aquesta plataforma que ens doneu per agrair i reivindicar la generositat de tants empresaris que treballen a través de la Patronal i les diferents associacions sectorials i gremis, per fer una societat millor, perquè millorar infraestructures, treballar en favor de l’FP, despertar vocacions als nostres joves, facilitar l’obertura de nous mercats a les empreses i tantes altres tasques, es fa en benefici de tots, no d’un mateix. I com que parlar malament dels empresaris és molt fàcil i dona molt rendiment electoral, com a president de la Patronal de Girona vull reivindicar, perquè és de justícia, la feina i els valors dels nostres empresaris.

Ernest Plana Larrousse | President de la FOEG