a

En quina fase estan les diferents CBDC?

30 Jun, 2023

En quina fase estan les diferents CBDC?

Tot i que inicialment existia cert escepticisme al voltant del llançament de monedes digitals de bancs centrals (CBDCs, per les sigles en anglès), la situació sembla haver canviat. Un gran nombre d’autoritats monetàries estan explorant aquesta possibilitat. De moment, en la majoria dels casos encara s’està en fase de recerca. Només en unes quantes jurisdiccions aquestes monedes digitals ja estan operatives. Els resultats d’aquests projectes pilot seran claus per esdevenir aquesta nova forma de diners.

D’acord amb les dades de Cointelegraph, el nombre d’iniciatives per llançar CBDC ha augmentat significativament en els darrers anys. Actualment, més de 100 països estan explorant-ho. La meitat (54,2%) es troben encara en una etapa de recerca i desenvolupament. És el cas de l’euro digital, la lliura digital o el dòlar digital. En el cas de l’euro, el BCE finalitzarà la fase d’estudi a l’octubre d’aquest any.

Un 37,4% dels projectes ja han desenvolupat diverses proves pilot o concepte. És, per exemple, el cas de la Xina amb l’e-yuan. Actualment, s’estima que ja hi ha 13.600 milions d’e-yuans en circulació (prop de 2.000 milions de dòlars)[2].

Això equival al 0,13% del total de diners emesos pel Banc Central de la Xina. Un altre cas destacat és el de la rupia digital de l’Índia. El programa pilot per a la rupia digital es va llançar el desembre del 2022 a quatre grans ciutats del país comptant amb la participació de quatre grans entitats financeres. Des de l’octubre del 2021, també s’està provant l’e-Naira a Nigèria. No obstant això, com ha constatat un informe recent de l’FMI, encara la seva adopció és relativament baixa.

També hi ha alguns bancs centrals que ja han llançat obertament les monedes. És el cas del Banc Central de Bahames amb el llançament del Sand Dollar i del Banc de Jamaica amb el llançament de JAM-DEX.

Amb independència dels diferents estats de desenvolupament, el que sí que s’observa és un interès més gran per les CBDCs. El 2022 i el 2023, més països – desenvolupats i en desenvolupament – s’han posat en acció per explorar les possibilitats d’aquestes monedes digitals. És el cas de les Unions dels Emirats Àrabs, Corea del Sud, Brasil, Austràlia o el Perú.

Hi ha països sotmesos a fortes pressions sancionadores que veuen a les CBDC un instrument potencial per eludir les restriccions. La impossibilitat de treballar amb la majoria dels bancs i sistemes de pagament internacionals fa que la perspectiva de fer servir tecnologia Blockchain per a les liquidacions financeres internacionals sigui més atractiva que mai. Tant Rússia com Iran estan desenvolupant activament projectes de CBDC i explorant la possibilitat de crear una stablecoin recolzada per or.

De manera col·loquial es pot dir que les CDBC és la resposta del sistema bancari tradicional a la irrupció al mercat de les criptomonedes.
Una mena de «si no pots amb l’enemic, uneix-t’hi», però amb una diferència clau amb les criptodivises: les monedes digitals que posin en circulació els bancs centrals no seran volàtils i serviran com a mitjà de pagament, cosa a què aspiren (o aspiraven) les criptomonedes, però que cada cop s’entreveu més llunyà.

 

Albert Grau| CEO SFORZA WEALTH