a

EG68 – Corporacions i patronals

22 Ene, 2024

Fer pujar l’empresa a l’escenari del món

La Cambra de Comerç de Girona ha premiat recentment les empreses Kave Home i La Selva en la seva gala anual, titulada L’empresa puja a l’escenari. Amb el Cor Geriona vam viatjar amb la música i el ball als països de les exportacions gironines, que arriben als cinc continents.

La Selva va rebre el guardó Impuls Cambra de Llengua i cultura “pel seu desacomplexat i irrenunciable ús de la llengua catalana en tots els seus productes i actuacions, per la seva labor com a impulsora de la  cultura del país i per la seva feina incansable de mecenatge i d’impuls d’esdeveniments culturals i cívics”. El guardó Impuls Cambra Expansió internacional va recaure en l’empresa Kave Home “per haver sabut  innovar en un sector amb una gran competència, per mantenir valors com el respecte amb el medi ambient, el disseny de peces funcionals, duradores i amb un disseny transgressor, capaç de ser apreciat arreu del món, i per la seva agosarada i exitosa aposta d’expansió internacional”.

Durant l’acte, compradors o distribuïdors de productes gironins dels cinc continents van saludar  l’audiència a través de breus vídeos gravats a països com Emirats Àrabs, Rússia, Xina, Itàlia, Marroc,  Sudàfrica, Indonèsia, EEUU o Hong Kong. Creiem que l’empresa contribueix decisivament al progrés de la societat, tot i que encara no rep prou reconeixement. És per aquest motiu que la corporació gironina celebra cada any aquesta gala amb la intenció de “fer pujar a l’escenari” una representació del món  empresarial gironí i guardonar empreses que han destacat en diversos àmbits.

Aquest any les nostres vendes a l’exterior superaran els 8.000 milions d’euros. Seguim creixent en  l’exportació: ara mateix tenim 4.565 empreses exportadores, de les quals 1.262 exporten de manera regular i aquestes empreses estan creixent un 3% anual. Girona mira a món i el món ens veu, ens compra i ens aprecia.

 

Jaume Fàbrega | President de la Cambra de Comerç de Girona

Treballem plegats per enfortir el mercat laboral a través de l’impuls de la Formació Professional

El 2023 ha estat marcat, malauradament, per conflictes bèl·lics arreu del món i la inflació i l’augment del

cost de vida, que han incidit en la societat i en l’economia. L’any que hem deixat enrere s’ha caracteritzat per un context mundial de desacceleració, però és cert que hem experimentat un creixement moderat de la nostra economia i que, malgrat les dificultats, el teixit productiu català ha mostrat la seva resiliència una  vegada més. Encetem aquest 2024 amb força per continuar treballant al costat de les pimes i amb nous reptes sobre la taula. Un dels més importants és el de continuar enfortint el mercat laboral a través de la Formació Professional (FP). En aquest sentit, el passat mes de desembre PIMEC va ser un dels signants de l’Acord per l’Impuls de la Formació Professional a les comarques gironines. Aquest serà el full de ruta per als propers anys de l’FP i ha esdevingut el primer acord territorial en aquest àmbit, que ha estat fruit del treball amb l’administració i la resta d’agents econòmics i socials.

Des de PIMEC sempre hem insistit en la importància d’abordar les problemàtiques de l’ajust entre oferta i demanda, ja que impacten directament en les pimes del territori. Amb aquest document que hem signat  recentment estem un pas més a prop d’un factor clau: aconseguir ajustar les necessitats competencials amb les demandes.

A través de l’Acord per l’Impuls de l’FP, l’empresa es convertirà en un actor dins del teixit formatiu  perquè podrà modular i dirigir els currículums en funció de les necessitats empresarials i, d’aquesta manera, garantir un elevat volum d’inserció laboral.

Aquest acord dona pas a una nova etapa de col·laboració publicoprivada per posar en valor la Formació  professional i promoure diferents accions que impulsin una FP més eficient. Així, podrem incrementar la competitivitat i el teixit productiu de les comarques gironines, treballant plegats per assolir un major nivell de qualificació de les persones treballadores i l’adequació de les competències professionals als requisits del mercat de treball.

 

Pere Cornellà | President de PIMEC Girona

Què esperem del 2024?

El panorama és incert, els experts parlen de reducció del ritme de creixement, i sembla que aquesta és la  tendència. Hi ha molts factors en joc que, a més, interactuen entre ells i fan la situació complexa: pujada de tipus d’interès, alta inflació encara, la dinàmica d’atonia econòmica europea, … Però estem convençuts que les empreses són conscients d’això, fan els deures cada dia i les experiències terribles dels últims anys amb el Covid, la guerra d’Ucraïna, la d’Israel, etc han convertit les companyies en organitzacions molt flexibles, adaptables i resilients. La incertesa també crea moltes oportunitats i tenim un molt bon teixit empresarial disposat a detectar-les i aprofitar-les.

Per sort, sembla que la pujada de la inflació també es modera. La inflació és una mar de fons que acaba  afectant tots els sectors, però sobretot afecta la capacitat econòmica dels ciutadans i això és també molt negatiu perquè a més d’agreujar problemàtiques de caire social és un llast per al creixement econòmic. En tot cas, pensem que el pitjor en aquest aspecte ja ha passat.

Allò que realment preocupa a les empreses de Girona és el mercat laboral. Feina n’hi ha, però l’adaptació dels perfils a les necessitats és un mal endèmic que requereix d’accions urgents. S’ha fet feina en la  dinamització de l’FP. Sense anar més lluny, el passat dia 21 de desembre es va signar l’acord per l’impuls de la FP a les comarques gironines fruit de la col·laboració de totes les parts implicades (administració, cambres, sindicats i patronal) i ens en felicitem, però trigarà uns anys a fer efecte i les necessitats són immediates. En aquest sentit reclamem celeritat en el seu desplegament i continuar treballant plegats i arremangats. I a més en enfrontem a grans reptes medioambientals; la sequera no és una preocupació, és un fet objectiu, de transcendència enorme i transversal i afectarà de manera més greu del compte perquè també anem tard. Les empreses hem de fer inversions en aquest aspecte, també el sector primari, però cal recordar que les principals les ha de fer l’administració pública, i també els consumidors haurem de canviar molts hàbits. Quant al canvi climàtic, tenim l’obligació tots d’aplicar mesures per millorar la sostenibilitat energètica i accelerar en el procés de transició a les energies netes. En tots aquests temes cabdals la FOEG està treballant per ajudar a les empreses a fer els canvis necessaris.

Com he apuntat, els riscos venen bàsicament de la geopolítica i afecten directament els mercats energètics, els subministraments i les matèries primeres. Per evitar-ho, un cop tenim les onades a sobre, no podem fer  res. Només tenir les empreses fortes, preparades i flexibles per afrontar aquests canvis. Però com he dit al principi tenim un molt bon teixit empresarial disposat a detectar les bones oportunitats i aprofitar-les.

 

Ernest Plana | President de la FOEG