a

EG68 – Jurídic

22 Ene, 2024

La cotizació dels becaris

El passat 1 de gener de 2024 va entrar en vigor la obligació de cotitzar per aquells alumnes que realitzin pràctiques formatives o acadèmiques incloses en programes de formació, amb independència de si aquestes són remunerades o no; una de les reformes més destacables introduïdes pel Real Decret-Llei 2/2023, de 16 de març, de mesures urgents per l’ampliació de drets dels pensionistes, la reducció de la bretxa de gènere i l’establiment d’un nou marc de sostenibilitat del sistema públic de pensions.

 

Fins ara, aquesta obligació de cotitzar només existia per a aquelles empreses que tinguessin estudiants que realitzessin pràctiques remunerades; no obstant, ara aquesta obligació s’estén també a aquelles empreses que tinguin estudiants universitaris -ja siguin de grau, màster, doctorat o d’un títol propi de la universitat- i alumnes de formació professional que realitzin pràctiques no remunerades. Aquest canvi normatiu implica la obligació de comunicar, trimestralment, el nombre de dies de pràctiques que hagi realitzat l’estudiant, i d’ingressar la quota de cotització que correspongui en funció d’aquests dies. No obstant, aquesta obligació podrà traslladar-se al centre de formació responsable de la oferta formativa quan així es faci constar en el conveni o l’acord de cooperació que es subscrigui.

 

Si bé aquesta reforma implica que els estudiants que realitzin pràctiques no remunerades es consideraran assimilats als treballadors per compte aliena al règim general de la Seguretat Social, cal destacar que no es tracta d’una  equiparació plena, ja que s’exclouen algunes de les accions protectores del règim general, tals com la prestació d’atur, la cobertura del Fons de Garantia Salarial, la formació professional i la prestació d’incapacitat temporal derivada de contingències comunes. Per altra banda, també és rellevant la bonificació del 95% que preveu la pròpia norma per a les quotes de contingències comunes. És important que totes les empreses que tinguin subscrits convenis de pràctiques amb entitats  formatives o els vagin a subscriure, revisin aquest aspecte fonamental per tal de no incórrer en una infracció legal.

 

Maria Lucea Gómez | PRAT SÀBAT ADVOCATS