a

EG69 – Corporacions i patronals

9 Abr, 2024

La sequera continua malgrat estiguem en campanya electoral

El maig del 2023 la FOEG va celebrar al CaixaForum de Girona una jornada/ debat que tenia per objectiu resoldre dubtes del sector empresarial gironí i fer front a la seva preocupació entorn l’afectació de la sequera, entesa aquesta com un dels principals problemes a Catalunya. Aquell dia reclamàvem: “no podem confiar en la pluja, que no depèn de nosaltres, però ens podem ocupar de millorar la gestió de l’aigua”. Ara mateix, però, tot continua depenent de la pluja.

Els últims mesos les veus que han demanat la interconnexió del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) amb el sistema Ter-Llo- brega, com una mesura reversible i per casos d’emergència, no han parat de créixer. Des de Foment del Treball i la Cambra de Comerç de Barcelona es van sumar a la reclamació que van presentar quatre col·legis professionals el mes passat, acompanyada de rigorosos estudis.
Perquè com ens deia un empresari: a Catalunya tenim sequera, però no manca d’aigua. I solucions n’hi ha.

Sense propostes per part del govern ni de l’oposició, l’escenari s’ha capgirat i ens trobem immersos en un nou procés electoral. Malgrat que el dret a convocar eleccions, únicament pertany al president de la Generalitat, la sensació de l’empresariat és que els problemes queden aparcats i sense interlocutor durant molts mesos. Aquest fet, en un moment tan complicat, provoca un sentiment d’indefensió.

Les empreses s’estan preocupant de trobar solucions d’abastament i estalvi d’aigua, i en aquest sentit des de la Patronal hem organitzat diverses sessions informatives i reunions; per presentar solucions assequibles i sostenibles, hem creat una oficina de tràmit d’ajudes i subvencions al servei de les empreses gironines. Des de la part empresarial continuarem treballant per l’estalvi d’aigua, perquè davant la nova situació climatològica, totes les mesures seran necessàries, però tot això són microsolucions i la solució global només està en mans del Govern. Necessitem que els partits es comprometin a prendre les decisions sobre els temes cabdals per la societat amb més responsabilitat.

Ernest Plana | PRESIDENT DE LA FOEG

Mirem als ulls l’absentisme

El 99,3% de les empreses de Girona són pimes. El teixit empresarial gironí està fonamentalment integrat per petites i mitjanes empreses que ocupen 194.805 persones que treballen per compte d’altri. Aquestes dades són importants per parlar d’un tema al qual no podem continuar girant l’esquena: l’absentisme per Incapacitat Temporal (IT).

Darrerament, les nostres pimes han viscut situacions difícils –com la pandèmia i els conflictes bèl·lics– i continuen afrontant alguns reptes com l’impacte de la sequera i la digitalització. Hem d’estar orgullosos de la resiliència del teixit empresarial de Girona, que s’adapta a tots els canvis i aprofita totes les oportunitats per progressar i fer-se més fort.

Tot i això, la força de l’empresariat es veu aturada moltes vegades per una baixa productivitat i un dels elements que afecten la productivitat és la IT. Segons les darreres dades de l’Eurostat, l’INE i l’INSS, Catalunya lidera l’absentisme laboral a Europa i, a l’Estat espanyol, és la segona comunitat autònoma amb la incidència més alta. Això és un gran problema que hem de mirar de resoldre  perquè té un impacte en les persones, en l’economia del país i en la competitivitat i viabilitat de les empreses.

L’absentisme per IT és un problema multifactorial que hem analitzat des de PIMEC a través de l’estudi Incapacitat Temporal a Catalunya que presentarem a Girona el proper 15 d’abril, juntament amb representants d’empreses del territori que compartiran les seves experiències sobre el tema. M’agradaria destacar alguns resultats que són, per a mi, els imprescindibles per encetar un debat social obert i analitzar les causes de la problemàtica.

Les baixes laborals s’han doblat a Catalunya en els darrers deu anys i la tendència a l’alça suposa uns costos per a les empreses de 2.420 euros anuals de mitjana per persona treballadora. A més, l’any 2022 l’import en prestacions per incapacitat temporal va ser de 2.745 milions d’euros, xifra que representa l’1,01% del PIB de Catalunya.

Com podem revertir aquesta situació? Des de PIMEC, per exemple, creiem que s’ha d’impulsar la gestió de les baixes laborals amb la millora de l’aprofitament de la infraestructura de mútues col·laboradores de la Seguretat Social, que podrien realitzar les altes i les baixes també per contingències comunes. Així mateix, és important fer campanyes de sensibilització i millorar la gestió administrativa en l’atenció primària de la IT i dels seus sistemes de control.

Cal fer un debat social, obert i sincer, amb la implicació de les administracions i els agents socials i econòmics, per col·laborar plegats a trobar les millors solucions. Som líders en moltes coses, però no ho podem ser en l’absentisme laboral perquè no podrem parlar d’altres temes com la reducció de la jornada laboral o l’augment dels salaris si no comencem a resoldre el problema de la  productivitat.

Pere Cornellà | PRESIDENT PIMEC GIRONA

Un baròmetre econòmic obert a tots els sectors

Des de la Cambra de Comerç de Girona demanem als representants dels diferents sectors econòmics gironins representants al Ple una valoració sintètica i planera de l’any 2023, així com les perspectives econòmiques de cara a l’any 2024. La seva anàlisi la publiquem en format d’opuscle i la pengem al nostre web per tal que serveixi de guia al teixit empresarial gironí. Més enllà de les alces i baixes pròpies de cada sector, en sorgeix un seguit d’oportunitats i amenaces comunes que afecten al conjunt de l’economia. Val la pena recordar-les. La sequera encapçala la llista de les amenaces. També tenim els preus de l’energia i els combustibles, els crèdits escassos i cars, així com la incertesa en l’evolució dels conflictes bèl·lics. Continua preocupant el preu de les matèries primeres, l’escassetat de mà d’obra (formació), la inflació, l’excessiva regulació (èmfasi en el procediment i no en el resultat) i la relació complexa i lenta amb l’administració.

Al costat positiu hi tenim els Fons Next Generation, la recuperació del turisme, anuncis recents en infraestructures: Vilamalla, estació de l’AVE, etc, la recuperació de les cadenes de subministraments, la reindustrialització europea, espanyola i catalana, el Hub innovador i tractor d’alta tecnologia de la salut que suposarà el nou Hospital Trueta i, és clar, la projecció de la marca de la demarcació amb el Girona FC trepitjant fort a Primera.

Jaume Fàbrega i Vilà | PRESIDENT DE LA CAMBRA DE COMERÇ DE GIRONA