a

EG69 – Notícies

11 Abr, 2024

Girona i Figueres arrenquen projectes per dinamitzar els seus centres comercials

L’any 2020 es va aprovar una llei catalana per impulsar Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU) per tal d’ajudar a consolidar l’activitat comercial en el centre de les ciutats i evitar el tancament de negocis. Des d’aleshores, la Generalitat assegura que hi ha més de 40 projectes en curs en una trentena ciutats diferents. La majoria, però, estan aturades o avancen a ritme molt lent.

 

Girona és un dels que està més avançat i els impulsors -L’Associació d’Hostaleria de Girona i Girona Centre Eix Comercial- preveuen que al llarg del segon semestre de l’any els comerciants i restauradors puguin votar si volen constituir o no l’àrea. La intenció inicial és que es constitueixi als carrers de Santa Clara, la rambla de la Llibertat i el de l’Argenteria: inclou 208 locals, un 67% d’ells són comerços, un 25% són de l’àrea de restauració i un 7% són serveis.

 

En el cas de Figueres, els establiments que en formaran part estan inclosos entre la plaça de la Palmera i la Pujada del Castell i del carrer Camaño fins al Muralla i Ample. Amb la llum verda de Comerç Figueres, l’Ajuntament engegarà una campanya informativa d’adhesió dels locals comercials de la zona, que sumen un total de 411.

 

Per crear una Àrea de Promoció Econòmica Urbana cal tenir una zona molt delimitada, una memòria econòmica i el pla d’actuació (que ha de durar entre tres i cinc anys), una proposta d’estatuts, un conveni amb l’ajuntament i una ordenança fiscal que determini la quota d’emprenedor.

 

Aquesta nova eina comercial es basa en les Bussiness Improvment Districts (BIDS) que s’han estès en molts països europeus i nord-americans, com ara el Regne Unit, els Estats Units o el Canadà.

Girona tanca un 2023 de rècord en organització de congressos i esdeveniments

El Palau de Congressos de Girona preveu organitzar 18 congressos al llarg del 2024. Serà la xifra més alta des que va obrir aquest equipament a la ciutat, l’any 2006. La majoria d’ells seran aquesta a la primavera i estaran centrats en l’àmbit sanitari, un dels mercats clau en l’organització de congressos. L’experiència de Girona és similar a la d’altres punts de les comarques gironines, sobretot les situades a la Costa Brava. Del 17 al 21 de març, cent cinquanta organitzadors d’esdeveniments d’empresa i viatges d’incentiu procedents d’Europa i de l’Amèrica del Nord es van citar a la Costa Brava amb motiu de l’esdeveniment sectorial «In Voyage Girona Costa Brava». En el marc d’aquest esdeveniment, des del Patronat de Turisme es va parlar d’un 2023 de rècord i d’un 2024 que pot superar aquestes xifres. Es tracta d’un tipus de turisme molt valorat: és especialment atractiu per la despesa que deixa i també perquè ajuda a desestacionalitzar la temporada.

 

En els darrers tres anys s’han portat a Girona i la Costa Brava més de 600 organitzadors d’arreu del món. L’any 2023 es van atendre 179 peticions de negoci generades per organitzadors d’esdeveniments interessats a desenvolupar els seus esdeveniments a la demarcació de Girona, i es van presentar nombroses candidatures per captar nous congressos.

 

La majoria dels congressos internacionals es queden a Barcelona Girona està molt ben posicionada a nivell estatal. En l’àmbit dels esdeveniments d’empreses és on el territori agafa un relleu més important a nivell europeu i internacional. Actualment, hi ha moltes marques d’Alemanya i el Regne Unit que opten per venir a Girona a fer esdeveniments. Són mercats molt fidelitzats. Ara, el Patronat de Turisme de la Costa Brava i Girona comença a mirar a l’altre costat d’oceà, concretament als Estats Units i Canadà.