a

EG69 – Universitat i empresa

11 Abr, 2024

Interdisciplinarietat i la gestió de la complexitat, factors decisius per aplicar la intel·ligència creativa

 

Actualment, estem immersos en una societat líquida en què es generen canvis contínuament, sovint rupturistes que produeixen nous paradigmes que influeixen en la competitivitat empresarial.

Així i tot, caldria dir que existeix una paràlisi paradigmàtica en els plantejaments, continuem focalitzant-nos en la productivitat i en la innovació productiva com a elements decisius.

Un exemple, són el desenvolupament dels plantejaments de la indústria 5.0 per optimitzar la productivitat mitjançant nous mètodes i sistemes que només ens permetran la continuïtat de manera més eficient, sense incorporar solucions creatives que ens generen valors diferencials a mitjà termini respecte als competidors.

Les empreses necessiten crear noves solucions o sistemes que incorporin valor de mercat. La intel·ligència creativa és una activitat que ho permet, conjuminant elements dispars per aconseguir la diferenciació. És a dir gestionant la complexitat.

No existeix un mètode concret per obtenir-ho. No obstant si disposem d’equips interdisciplinaris creatius, que incorporin coneixement i experiència contrastada possibilitaran generar propostes de valor. Inicialment, caldrà aprofundir en mètodes i tecnologies que generin dinàmiques creatives com són: el design thinking, l’enginyeria de valor, el QFD i el benchmarking. Totes elles potenciaran la reflexió i creatiu i l’esperit necessari per obtindre efectivitat en les noves propostes de valor.

No és recomanable incorporar en els equips creatius, professionals especialistes que poden tindre dificultats per apreciar la globalitat i entendre la complexitat.

Com a resum, comentar: les empreses per generar valor diferencial deuen potenciar la creativitat, la interdisciplinarietat i el pensament lateral conjuminat amb la gestió de la complexitat.