Prevenir el Càncer de Pell: Una Prioritat per Girona
Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, els casos de càncer de pell estan creixent més ràpidament que qualsevol altre tipus de càncer. A Catalunya, el 2023 es van diagnosticar 3.233 nous casos, segons l’Observatori del Càncer de l’Associació Contra el Càncer. A Girona, la incidència a augmentat aproximadament un 40% en els darrers quatre anys, segons l’Associació Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV).
El càncer de pell és el resultat del creixement anormal i descontrolat de les cèl·lules cutànies, sovint alterades
per la radiació ultraviolada (UV) del sol o fonts artificials. Per això, les àrees més exposades al sol solen ser les més afectades. La prevenció és clau per protegir-nos d’aquest càncer i inclou mesures com evitar l’exposició solar intensa, protegir-se la pell amb roba adequada i utilitzar cremes fotoprotectores.
Certes poblacions són especialment vulnerables, com ara nens, esportistes, treballadors a l’aire lliure i persones amb malalties o tractaments que augmenten la sensibilitat a la radiació UV. És fonamental conscienciar aquestes persones sobre les mesures preventives.
Des de l’Associació Contra el Càncer a Girona, volem destacar la importància de l’autoexploració periòdica de la pell i la consulta amb el dermatòleg davant qualsevol alteració. La detecció precoç pot salvar vides i
és responsabilitat de tots estar atents a la nostra salut cutània. La prevenció i la vigilància són els nostres millors aliats en la lluita contra el càncer de pell.
El càncer de pell és el resultat del creixement anormal i descontrolat de les cèl·lules cutànies.

Isabel Alejandro | PRESIDENTA ASSOCIACIÓ CONTRA EL CÀNCER A GIRONA
Les oportunitats de la reforma de la Llei de Mecenatge
A partir de l’1 de gener d’enguany ha entrat en vigor la reforma de la Llei de Mecenatge, una llarga demanda de les entitats sense ànim de lucre dels àmbits cultural, social i científic. Aquest canvi ha de promoure la captació de fons privats per al finançament d’aquestes entitats, per així equiparar- nos als nivells dels països del nostre entorn.
Però, què significa aquesta reforma legislativa? Quines són les principals novetats?
El primer aspecte a tenir en compte és l’increment en els deduccions fiscals de les donacions, especialment
en les donacions recurrents, molt importants per a la consolidació dels projectes i programes de les entitats no lucratives. Aquest augment dels percentatges de deduccions, que afavorirà el micromecenatge, es preveu per a donants particulars i per a empreses.
El segon canvi que introdueix la reforma és un nou mecanisme de col·laboració: la incorporació de les prestacions de serveis com a donacions. Això significa que es pot quantificar l’import del servei que una empresa o particular efectuï, i expedir així el certificat de donacions corresponent. Una tercera aportació és que a partir d’ara, es permetrà el mecenatge de recompensa o reconeixement. Les persones o empreses donants podran rebre un retorn simbòlic per la seva aportació sense que es consideri una contraprestació (per
exemple, obsequiar entrades a un esdeveniment solidari).
Una darrera novetat és que la cessió d’ús temporal de tot tipus de béns immobles o mobles pot donar
lloc a deducció fiscal, com podria ser la cessió temporal gratuïta d’un auditori per a la realització d’alguna activitat o esdeveniment.
Quin impacte esperem que pugui tenir aquesta reforma?
Les expectatives dipositades en aquest canvi legislatiu són elevades, ja que podria comportar un notable augment dels ingressos per donacions de les entitats sense afany de lucre com la nostra, permentent-nos donar una millor resposta a les necessitats que no cobreix el sector públic. Alhora, suposarà que esdevenim més sostenibles ja que l’estructura de finançament canviarà, disminuint l’actual dependència dels ingressos de les administracions públiques en forma de subvencions i altres ajudes, tot sovint inestables. Des de la Fundació SERGI som conscients dels reptes que se’ns presenten entorn el mecenatge, reptes en què treballarem amb el mateix compromís amb què en les nostres tres àrees tècniques d’habitatge social, infància i joventut i ciutadania.
El primer gran desafiament és la professionalització del mecenatge. Això significa dedicar recursos a teixir aliances i obrir relacions amb els agents socioeconòmics del territori, fidelitzar els donants, comunicar de manera efectiva la feina que realitzem, etc. En aquest sentit, des del 2023 hem incorporat una tècnica amb aquest objectiu que s’ha incorporat a l’àrea de comunicació de l’entitat. El segon aspecte en què hem de dedicar esforços és en la rendició de comptes. La societat vol saber de manera detallada la destinació dels recursos invertits en la nostra entitat, i és per això que la Fundació SERGI fa una tasca comunicativa per fer retorn a tots els donants, particulars o empreses, grans donants o petits donants de micromecenatge. Per
últim, tenim la obligació de mesurar l’impacte de les nostres accions i ser capaços d’explicar-ho a la ciutadania.
Quantes persones hem atès? Quins beneficis ha suposat per a un determinat col·lectiu el projecte que desenvolupem? Quin impacte ha tingut en aquest o aquell territori amb la nostra intervenció? Aquestes són algunes de les preguntes que intentem respondre a través de les nostres campanyes comunicatives.
Èlia Llinàs | TÈCNICA DE PROJECTES I ALIANCES


