Els valors del futur
El món empresarial ha d’estat molt atent als signes dels temps. O per dir-ho d’una altra manera, als valor del futur. No es tracta de si ens agraden més o menys o de si els tenim més o menys en compte en la nostra tasca empresarial. Són els que es van imposant indefectiblement, vulguem o no, els que prevaldran al món del futur. Cada dia seran més compartits i aplegaran més gent al seu voltant. I per descomptat, aquests valors marcaran moltes decisions del present i del futur. Entre elles, és clar, les decisions de compra.
Permeteu-me que faci un llistat d’aquests valors, d’aquestes tendències, potser una mica desordenat i sense voler ser exhaustiu, però que servirà per entendre el que us vull comunicar. Aquí teniu la meva llista: petit (de mesura humana), saludable (healthy), respectuós amb el medi (circular), autèntic (no impostat ni dissimulat), fet “com abans”, fet a mà o artesà, compromès amb els nous valors i amb la població, femení, espiritual, dinàmic, natural (no artificial), segur, connectat, compartit, familiar, del territori (gastronomia, història, art, paisatge…).
La llista podria ser molt més llarga, però crec n’hi ha prou per entendre el raonament.
Les empreses han d’adaptar-se a aquests valors, tendències o signes dels temps. Algunes ho tindran més fàcil i d’altres fins i tot hauran de plantejar-se un gir en el seu negoci o un canvi que afectarà el cor del seu projecte. No val a badar ni amagar el cap sota l’ala. O tracem la ruta amb el vent a favor d’aquest valors o les onades ens faran entrar aigua a la nau o, fins i tot, ens haurem d’enfrontar al risc de naufragar.
Jaume Fàbrega i Vilà | PRESIDENT DE LA CAMBRA DE COMERÇ DE GIRONA
Per què les pimes han de calcular la seva petjada de carboni?
És una realitat que el desenvolupament sostenible i els objectius de l’Agenda 2030 han entrat amb molta
força a les pimes gironines i al conjunt del país. Algunes d’aquestes mesures estan enfocades a reduir la
petjada de carboni. Com ho fan? Implementant tecnologies eficients energèticament, optimitzant el transport,
amb programes de reducció de residus i de foment del reciclatge o apostant per la formació en pràctiques sostenibles i la cultura de la sostenibilitat dins l’empresa.
En aquest context econòmic i social, el teixit empresarial necessita eines per analitzar quina és la seva petjada
de carboni i poder contribuir a l’ODS 13: adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els efectes
d’aquest.
Des de PIMEC Girona som molt conscients de la importània d’apostar per la responsabilitat social corporativa
en la nostra activitat i serveis per al teixit empresarial gironí. Per això, i per la urgència que suposa el canvi climàtic, des de PIMEC hem estrenat recentment la Calculadora de la petjada de carboni. Què és aquest recurs?
És una eina pensada, sobretot, per facilitar que microempreses i persones autònomes calculin quina petjada de
carboni deixen amb les seves tasques quotidianes. Amb la calculadora les pimes poden quantificar l’impacte
de la seva activitat sobre el clima amb l’objectiu de definir i prioritzar les accions que puguin reduir la seva
petjada de carboni.
Calcular la petjada de carboni de la nostra activitat és clau per prendre consciència de les emissions que generem, però alhora, des d’un punt de vista empresarial, ens serveix per fer accions de reducció o donar resposta a la nostra cadena de valor quan se’ns demani. A més, conèixer quines són les nostres emissions i actuar per ser més sostenibles pot facilitar l’accés al finançament, ja que cada cop més es prioritza concedir crèdit a projectes empresarials que tinguin una capa de sostenibilitat. I no només hi ha més possibilitats d’obtenir finançament, sinó també d’accedir a licitacions públiques, perquè es comencen a valorar millor aquelles candidatures que calculen la seva petjada de carboni.
Aquest és el camí que beneficia tant l’empresa com el medi ambient i la societat en general, perquè una cosa
tenim clara: el futur és de les pimes sostenibles.
Pere Cornellà | PRESIDENT PIMEC GIRONA
Fent Empresades de l’Escola
Ja fa més de deu anys va néixer el projecte “Fent Empresa des de l’Escola”, creat per l’equip de la FOEG davant la necessitat de donar valor a la figura de l’empresari i fer palès al valor que les empreses aporten al territori.
Ha estat una dècada d’èxit del projecte, amb més de 7.000 participants que han pogut conèixer de primera
mà el funcionament de les empreses, els valors empresarials i la importància dels oficis a l’hora d’escollir
els estudis.
El món empresarial gironí es troba en un atzucac a l’hora de buscar talent jove amb vocacions industrials,
fet que provoca una manca de personal en la majoria dels sectors de la nostra economia. Les empreses no
troben els perfils tècnics necessaris per poder créixer, i algunes, fins i tot es veuen abocades a tancar pel fet de
no trobar relleu generacional.
Així doncs, aquest projecte desperta l’esperit emprenedor dels petits i obre la ment als més grans. Els alumnes de 6è tenen l’oportunitat de conèixer els empresaris del seu voltant, escoltar la seva història, i posteriorment, visitar una empresa o fàbrica en directe. Hem observat que, majoritàriament, els sorprèn adonar-se que un empresari no és només el propietari d’una gran companyia, sinó també el flequer, el mecànic i l’informàtic del seu poble.
“Si m’ha agradat molt perquè m’ha obert els ulls per saber que m’agrada això de l’empresa” – va dir un alumne de 6è. No obstant això, el repte el trobem en els alumnes de 3r d’ESO. Veiem que es troben en un moment en què se’ls exigeix escollir els seus pròxims estudis, però són molt joves per decidir a què es voldran dedicar.
Malgrat en casos excepcionals tenen molt clara la seva vocació, la gran majoria es troba perdut enmig de tantes possibilitats, amb poc coneixement de la realitat empresarial i fins i tot, d’ells mateixos. Així que tenim molta feina per fer, i ens entusiasma fer-la!
Ernest Plana | PRESIDENT DE LA FOEG


