Prospectiva i projecció industrial
Actualment, apareixen en el sector industrial europeu preocupacions per mantenir la competitivitat, especialment en el sector de béns de consum. L’actual inquietud és conseqüència de la gran irrupció de productes asiàtics, a preu competitiu i amb nivells de qualitat i fiabilitat semblant ja a l’europeu.
Aquesta situació ja fa temps que era evident, però ha faltat reflexió i accions contundents per preveure els esdeveniments, que ara són dures realitats. Fins i tot l’empresa Volkswagen plantejar tanca algunes factories europees. Potser incrementar produccions a vegades, no són a mitjà termini millores de rendibilitat i les reduccions poden portar a plantejar escenaris més competitius.
És a dir no tancar empreses ni tampoc lluitar en els actuals escenaris per mantenir l’actual estatus, són receptes que en un futur pròxim no tindran validesa. Més operatiu seria mantenir produccions d’alt valor afegit de productes de consum i aprofitant l’expertesa i el capital intel·lectual empresarial com el dels professionals i sector auxiliar, per projectar-nos a nous sectors amb millors oportunitats i menor competència.
Davant d’un treball prospectiu potser troben nous paradigmes d’actuació per la indústria europea. Con forà la focalització en la generació de béns d’equips amb alt valor tecnològic especialment en sectors emergents, generant nous sistemes i productes.
Entre altres poden destacar pel futur, sectors com: el mediambiental, nous desenvolupaments energètics, biomèdics, farmacèutics, alimentaris, sistemes de mobilitat, transport i edificació.
Plantejar noves fronteres ens obliga a un gran esforç col·lectiu per afrontar activitats efectives de recerca, innovació i desenvolupament, entre centres de recerca, universitats i empreses.
Josep Tresserras i Picas | DIRECTOR DEL CENTRE CID


