Reptes i oportunitats per al 2025
El món s’endinsa en un escenari econòmic marcat per la incertesa i els canvis accelerats. La digitalització i la intel·ligència artificial (IA) han esdevingut motors de transformació, però també de risc per a determinats sectors professionals. Aquesta nova realitat obliga a apostar per la formació continuada, la flexibilitat laboral i un entorn de treball atent al benestar emocional. Alhora, el treball híbrid, cada cop més estès, pot millorar l’equilibri entre vida personal i professional.
En paral·lel, la crisi de l’habitatge es consolida com un problema estructural que no es resoldrà amb mesures cosmètiques. Les solucions requereixen la col·laboració activa d’institucions, empreses i societat civil, però tam- bé valentia per implementar polítiques efectives i a llarg termini.
Els canvis tecnològics poder ser uns grans aliats per a les petites i mitjanes empreses, ja que tenen més facilitats per adaptar-se ràpidament als canvis, mentre que els grans conglomerats hauran de reinventar-se per seguir el ritme. Però aquest salt tecnològic no està exempt de perills. Els ciberatacs i la delinqüència digital creixen exponencialment, i cal invertir en seguretat per mitigar-los. El canvi climàtic, una amenaça omnipresent, també està redefinint les prioritats econòmiques. La sequera i altres fenòmens extrems impactaran en els costos empresari- als, però també obren portes a noves oportunitats: informes internacionals apunten que la transició ecològica pot generar milions de llocs de treball. Això exigeix que les empreses apostin per la sostenibilitat no només com un requisit ètic, sinó com una estratègia empresarial rendible.
Finalment, els conflictes bèl·lics continuen sent una font de desestabilització global imprevisible. El 2025 serà un nou any de riscos, però estem aprenent a conviure-hi, i a saber-hi trobar les oportunitats.
Jaume Fàbrega i Vilà | PRESIDENT DE LA CAMBRA DE COMERÇ DE GIRONA
El 2025: l’any de les pimes
Comencem un 2025 ple de reptes, com cada any que encetem, amb bons propòsits i promeses de canvis. Tenim molta feina!
L’inici d’aquest nou any està marcat per grans desafiaments que hauran d’afrontar les pimes. Les seves demandes ja no són només peticions, sinó necessitats urgents per mantenir la competitivitat i garantir la supervivència del que és el motor real de l’economia. De fet, vam acabar el 2024 amb una fantàstica notícia per a les empreses de menor dimensió: la rebaixa de l’Impost de Societats. Aquesta mesura, que representarà una reducció al final de període transitori de 5 punts, contribuirà a fer les petites i mitjanes empreses més competitives, viables i productives.
En aquest context, aquest 2025 les pimes han de continuar donant un missatge molt clar: necessitem que les institucions actuïn sota la premissa de legislar pensant primer en els més petits. La rebaixa de l’Impost de Societats és un pas més per fer gran la nostra economia, però calen altres mesures per ajudar les empreses a superar les dificultats que les afecten.
I una de les problemàtiques més importants que tenim les pimes catalanes, i també les gironines, és l’excés de burocràcia. Des de PIMEC hem analitzat la situació de la burocràcia de les pimes i les conclusions són realment preocupants, ja que dediquen més de 40 hores mensuals de mitjana a gestions amb l’Administració pública. Per tant, aquest 2025 cal una reforma profunda per simplificar, digitalitzar i millorar la coordinació dels processos administratius, amb especial èmfasi en les necessitats de les empreses de menor dimensió. És el moment de deixar enrere la inèrcia burocràtica i construir un sistema més àgil, transparent i orientat a resultats.
Aquest any hem de trobar la manera de superar les dificultats que enfronten dia a dia els empresaris i empre- sàries del nostre país. La digitalització, el finançament, la retenció del talent, l’absentisme per incapacitat temporal o la transició verda són alguns dels desafiaments que haurem d’abordar en el nou any que hem començat. Tanmateix, aquests reptes també poden convertir-se en oportunitats per a aquelles empreses que sàpiguen innovar i reinventar-se. Les pimes han de continuar sent el motor de l’economia i la font principal de creació d’ocupació. Sabem que el futur és incert, però també ple de possibilitats. La clau per a les pimes serà continuar creixent, prosperar en aquest entorn canviant i continuar fent de la nostra economia un espai dinàmic, resilient i competitiu a escala global.
Pere Cornellà | PRESIDENT PIMEC GIRONA
Més indústria i formació, menys burocràcia
L’any 2025 es perfila com un any amb grans reptes a nivell econòmic, social i ambiental.
En un context global inestable i marcat per canvis constants, és imprescindible una visió estratègica i una acció coordinada entre institucions, empreses i ciutadania, on Europa prengui mesures valentes i a llarg termini per no perdre influència en l’escenari global.
A les comarques gironines cal apostar per la reindustrialització per generar llocs de treball de qualitat i la nova Llei d’Indústria, prevista per al 2025, pot ser una oportunitat. Tanmateix, aquest impuls industrial no serà suficient si no es resol un dels principals reptes del mercat laboral: el desajust entre l’oferta formativa i les necessitats empresarials. Les empreses de les comarques gironines ja han assenyalat que la manca de personal qualificat és la seva preocupació més gran. Si no es fomenten l’educació tècnica i la qualificació professional, molts sectors poden quedar en risc.
Paral·lelament, la digitalització continuarà transformant profundament l’economia. Les empreses han integrat la tecnologia com un motor de canvi que millora l’eficiència i permet oferir serveis personalitzats, però aquesta transformació no pot ser exclusiva del sector privat: l’Administració pública també ha de digitalitzar-se i desburocratitzar-se per facilitar l’activitat empresarial i impulsar la innovació. La burocràcia excessiva continua sent un dels principals frens per al creixement econòmic i la competitivitat.
Els efectes del canvi climàtic, com la sequera, també condicionaran les decisions empresarials i econòmiques. La gestió sostenible dels recursos és ja una prioritat ineludible. Les empreses, que han assumit el repte de la sostenibilitat, necessiten suport administratiu per invertir en eficiència energètica i adaptar-se al futur. La transició verda no només és una responsabilitat ambiental, sinó també una oportunitat de negoci que ha d’anar acompanyada d’inversions públiques i privades efectives.
Tot i els desafiaments, amb ambició i determinació, hem d’avançar junts per afrontar els reptes i aprofitar les oportunitats que ens porti aquest 2025.
Molt bon any a tots!
Ernest Plana | PRESIDENT DE LA FOEG


