El mercat elèctric segueix generant titulars: hem passat d’una crisi energètica en la qual s’han batut tots els rècords a registrar preus negatius de l’electricitat. Aquest fet ja l’havíem observat en altres països europeus o a Califòrnia. Per primera vegada, aquest mes d’abril s’han registrat preus negatius de l’electricitat al mercat majorista, tot i que sigui per la mínima, però el fet és, que s’ha traspassat aquesta frontera. Els preus negatius succeeixen ocasionalment en mercats elèctrics quan l’oferta d’energia supera la demanda en un determinat moment.
Perquè es generen preus negatius o pròxims a zero?
Les causes principals d’aquests desequilibris temporals entre oferta i demanda d’energia en el mercat elèctric són les següents:
- Excés de generació d’energia renovable. En ocasions, les fonts d’energia renovable com l’energia eòlica, solar, hidràulica circulant poden generar més electricitat de la necessària degut a condicions climatològiques favorables.
- Demanda d’electricitat baixa. La demanda d’electricitat segueix amb una tendència baixista. Les causes les podem trobar en l’autoconsum, l’eficiència energètica així com certa deslocalització de la Indústria. Si afegim situacions com els caps de setmanes, dies festius, o períodes de baixa activitat industrial poden provocar una disminució en la demanda d’electricitat.
- Limitacions d’emmagatzematge. La capacitat d’emmagatzematge d’energia és limitada a dia d’avui i no és capaç d’absorbir l’excés d’energia generada.
- Interconnexió limitada. Les limitacions en la capacitat de les línies de transmissió dificulten la compensació d’energia amb altres regions d’Europa.
- Costos operatius. Determinades centrals de generació tenen com l’energia nuclear tenen costos operatius elevats i no permeten la interrupció o bé l’encesa i apagada encareix els costos operatius. Aquests operadors prefereixen seguir produint energia independentment dels preus de cassació.
Però aquest fet, és una bona noticia?
Els preus negatius indiquen que hi ha un excés d’energia en el sistema, que podria interpretar-se com un senyal positiu que s’està utilitzant una font d’energia renovable o de baix cost en gran mesura. Per exemple, en episodis amb alta pluviometria, molt vent i/o sol, que genera que les plantes eòliques o solars o hidràuliques puguin generar més energia en determinats moments. Aquest context suposa un estalvi per aquells consumidors que estan amb la tarifa regulada i per aquells que tenen contractes indexats al mercat majorista, doncs veuran reduïda la seva factura de manera significativa. També són un punt d’atracció per a l’electrificació sobretot per al cotxe elèctric doncs permet la possibilitat de carregar-lo pràcticament a preu 0, per a la indústria electrointensiva que té més incentius per instal·lar-se a Espanya, i per al sector de les bateries, que permetrà aprofitar el diferencial de preu entre les hores cares i les hores barates.
Els preus pròxims a 0 o negatius alhora també són un motiu de preocupació per al sector. D’una banda, els generadors estan pagant als consumidors per l’energia o estan tenint costos addicionals per desfer-se de l’excés d’energia. Aquest fet és especialment preocupant per aquelles empreses d’energies renovables que no tenen la capacitat d’apagar les seves plantes quan l’oferta excedeix la demanda. L’altre aspecte és un efecte desincentivador de la inversió en els projectes per a completar la transició energètica. Els ingressos mitjans de les centrals renovables estan sent inferiors als que estaven previstos i aquest senyal de mercat no ajuda a fomentar noves inversions que recordem que vam a càrrec del sector privat i que són necessàries per completar la transició energètica.
Si els preus a zero s’allarguen en el temps i els terminis d’amortització també s’allargaran modificant així els plans dels promotors. Es fonament trobar una solució que permeti assolir un punt d’equilibri i de sostenibilitat econòmica. La fórmula triada per molts promotors per evitar aquesta volatilitat és la signatura de contractes bilaterals de subministrament a llarg termini (conegudes com a PPA), garantint així una rendibilitat raonable durant molts anys reduint així la incertesa.
Joan Bonmatí | GRUPO TRÉBOL ENERGÍA
Laura García | GRUPO TRÉBOL ENERGÍA


