La Fundació Eduard Soler (FES) prepara els professionals que donaran resposta a les necessitats de la indústria del futur.
La fàbrica intel·ligent
La fabricació intel·ligent és la concepció d’un nou paradigma de producció en què es pretén aprofitar les tecnologies avançades d’informació i fabricació amb l’objectiu d’optimitzar i flexibilitzar els processos. D’aquesta manera es pot respondre ràpidament als canvis de demanda minimitzant els costos i aplicant processos respectuosos amb el medi ambient.
Competències tecnològiques
Els vectors tecnològics clau en el nou concepte intel·ligent de fabricació inclouen la interconnectivitat de les màquines i els equips, la sensòrica i adquisició de dades, la informàtica industrial, l’anàlisi de dades o la ciberseguretat en els protocols de comunicació, que permeten grans capacitats de processament de dades a més de l’aplicació de tecnologies flexibles de fabricació avançada com la fabricació additiva o d’automatització com la robòtica col·laborativa.
En el context actual, volàtil, incert i complex, les prospeccions sobre les noves ocupacions necessàries en l’era de la “indústria 4.0” ens orienten a centrar els itineraris formatius en els aspectes tecnològics de “fàbrica intel·ligent”, qualificant a les persones tècnicament però també proporcionant les competències per a la integració eficient de les noves tecnologies.
El mercat laboral
En el mercat laboral actual, les dades d’ocupabilitat dels joves reiteren la demanda de tècnics especialitzats per al sector industrial. Els titulats de formació professional de grau superior presenten la menor taxa d’atur de tot el col·lectiu de joves, un 9%, en contrast amb la taxa d’atur juvenil global que se situa, a dia d’avui, en el 22%. No obstant aquestes perspectives, encara són pocs els estudiants que opten en primera instància per la formació professional industrial. Per contra, el sector valora molt positivament aquest perfil professional; altament qualificat i capacitat per a la integració de diferents tecnologies per a la millora dels sistemes productius. Els cicles formatius industrials amb màxima taxa d’ocupació de l’àmbit industrial són els de Mecatrònica, Disseny i Programació de la producció en fabricació mecànica i Automatització i robòtica industrial. Aquests cicles també figuren en les categories de millors salaris, més estabilitat laboral i més treball a temps complet.
La formació professional dual en el model FES
En aquest escenari descrit, la Formació Professional es referma com la millor opció per garantir la competència professional i el coneixement propi del sector que capaciten per a l’exercici qualificat. Ara bé, la modalitat dual d’aquests estudis permet a més l’aprenentatge directament en condicions productives en alternança amb la formació en el centre docent. A la Fundació Eduard Soler (FES) s’imparteixen en aquest moment els tres cicles mencionats en modalitat dual i el 60% dels graduats disposen de contracte indefinit. En els cicles industrials la inserció se situa per sobre del 75% i a la FES, aquest percentatge puja fins al 100%. De fet, les darreres dades indiquen que, malgrat que ha augmentat el nombre de centres que ofereixen la modalitat dual al nostre país, només el 25% dels alumnes que s’hi matriculen acaben cursant les pràctiques en alternança dual a l’empresa. En aquest sentit, el model de la FES és insòlit i referent, a similitud d’altres models europeus, ja que ha aconseguit que la totalitat de l’alumnat cursi el període de pràctiques en format dual; millorant la competència de l’alumnat, optimitzant la seva adaptació a l’entorn laboral i a les necessitats particularitzades de les empreses productives i aportant valor afegit al seu lloc de treball. Alhora, les companyies poden participar en els plans formatius i incorporar personal qualificat i formar-lo en els procediments de la seva empresa i tot, amb avantatges fiscals per a la contractació dels tècnics en pràctiques. El model FES és possible gràcies a la relació dilatada i compromís amb les empreses que ha permès establir una xarxa d’enriquiment mutu, conèixer les necessitats formatives del sector, adaptar el model dual al teixit productiu i actuar com a transmissors de coneixement a través de la formació contínua.
| FUNDACIÓ EDUARD SOLER


