a

Regla de Sahm: què és i com ens pot ajudar a predir recessions?

11 Abr, 2024

En el món de les finances i inversions, una de les habilitats més valuoses és tenir la capacitat de preveure el que passarà a l’economia , cosa que ja sabem que és força complicada.

Per descomptat, hi ha experts en la matèria que, amb les dades conegudes i l’extrapolació a situacions similars del passat, poden augurar quin podria ser l’escenari més probable en un moment concret; sempre, és clar, que no hi hagi un canvi en les circumstàncies o aparegui un esdeveniment amb què no es comptava.
Si bé no és possible tenir una bola de vidre, la Regla de Sahm ha demostrat ser una eina molt útil per fer prediccions econòmiques. Aquesta regla, ideada per l’execonomista de la Reserva Federal Claudia Sahm, és un indicador que permet predir quan s’acosta una recessió.

 

Quin és origen la Regla Sahm?

La idea va sorgir a partir de diversos estudis en què es va comprovar que una caiguda significativa a la taxa d’atur indica una recessió imminent. És a dir, quan la desocupació baixa ràpidament per sota de la mitjana de llarg termini, és un senyal que una recessió encara ha de venir.

 

Com funciona la Regla Sahm?

La Regla de Sahm prediu una recessió quan la taxa de desocupació mitjana dels últims tres mesos supera en 0,5 punts percentuals al mínim dels últims 12 mesos. Aquesta regla s’ha mostrat molt eficaç, ja que ha pogut predir correctament cadascuna de les darreres nou recessions als Estats Units.

Des de la seva creació, la regla de Sahm ha estat emprada per predir recessions a diferents països. Per exemple, en el cas dels Estats Units, la regla de Sahm va predir la recessió de 2020 que va ser provocada per la pandèmia de la COVID-19. Alguns economistes han argumentat que la implementació de la regla de Sahm podria haver evitat algunes de les situacions econòmiques adverses que s’han viscut al passat, com la Gran Recessió del 2008.

La regla de Sahm també ens pot ajudar a entendre la relació entre la desocupació i l’economia. En èpoques de recessió, és comú que la taxa d’atur augmenti, cosa que alhora empitjora la situació econòmica. La regla de Sahm mostra com l’augment de la desocupació és un indicador anticipat d’una recessió. També gaudeix d’avantatges importants en comparació amb altres indicadors econòmics. Per exemple, a diferència del PIB, les estadístiques de la desocupació es publiquen amb una freqüència i no hi ha canvis significatius un cop publicades. A més, és fàcil d’entendre i té un alt reconeixement als mercats.

Pel que fa a la seva implementació pràctica, la regla de Sahm encara no s’ha adoptat de manera generalitzada com un indicador clau per a la predicció de recessions. Això és degut en part al fet que encara no està completament validada i és possible que requereixi ajustaments i millores abans de la seva adopció com a eina oficial. Això no vol dir, però, que la regla de Sahm no sigui útil actualment a l’hora de prendre decisions financeres i econòmiques, sinó que és una eina valuosa per anticipar-se a una recessió i prendre mesures per reduir al mínim les seves conseqüències.

Albert Grau | CEO SFORZA WEALTH