a

Segueix la tendència a la baixa de la demanda d’electricitat

23 Oct, 2023

Segueix la tendència a la baixa de la demanda d’electricitat

Con la demanda d’electricitat a nivell espanyol ha registrat aquest mes d’agost una disminució del 1,3 % respecte al mateix mes de l’any anterior una vegada descomptats els efectes de temperatura i laboralitat.

Si analitzem l’acumulat de l’any, Espanya ha registrat una demanda de 164.232 GWh un 4,1% menys que en el mateix període de 2022: descomptant els efectes de calendari i les temperatures, la demanda descendeix un 3,5% .

Si analitzem l’evolució sectorial de la demanda d’electricitat en grans consumidors mitjançant l’indicador IRE , al mes de juliol es va registrar una caiguda interanual del 9,2% davant al 10,4% de contracció registrat al juny. Si analitzem l’evolució en els darrers 12 mesos la caiguda és del 10,2% , un 11,2% associat a la industria i 10,2% al sector de serveis.

Per tant, podem concloure que hi ha una tendència a la reducció a la demanda que ve motivat per tres causes principalment:

 

Increment de l’autoconsum

Les instal·lacions d’autoconsum, domèstic, terciari i industrial s’han incrementat de manera exponencial durant l’any 2022 i aquest 2023. Tota la generació elèctrica autoconsumida té un impacte directe en les dades de demanda registrades per REE: tot i que actualment no hi hagi un model que pugui discriminar l’afectació de l’autoconsum generat. Per tenir unes xifres de referència l’autoconsum a nivell residencial va suposar 1024MW  al 2022 i l’industrial 1625 MW. Al 2022 l’acumulat de les instal•lacions d’autoconsum va generar 4.564 GWh una xifra de producció elèctrica  equivalent al 1,8% de la demanda elèctrica segons dades APPA Renovables .

 

Millora de l’eficiència energètica

La industria fa anys que està fent els deures en matèria d’eficiència energètica. El principal motiu es que té un impacte directe en els seus costos i  en la seva competitivitat. Així ho mostren les dades d’intensitat energètica referida a l’energia final a Espanya: l’any 2000 la intensitat energètica era de 123,5 tep/M€ i l’any 2018 de 69,8 tep/M€, cosa que mostra un factor de decreixement mitjà del 3,2% anual .

 

Reducció de l’activitat industrial

L’activitat econòmica de la industria de l’eurozona està registrant una desacceleració: al juliol va tornar a donar senyals de desacceleració per quart mes consecutiu degut principalment a la debilitat de la demanda i sobretot al mercat exterior i de les comandes. Un dels factors de la caiguda de les vendes va ser una reducció de la demanda del mercat exterior. Les empreses han respòs a aquesta situació disminuint les compres i
també retallant les plantilles com a segon mes consecutiu.

 

La caiguda de la demanda d’electricitat que estem observant òbviament respon a diversos factors, des de factors econòmics i estacionals fins a canvis en els hàbits de consum i les polítiques energètiques. La combinació de diversos d’aquests factors tindrà un impacte significatiu en l’evolució de la demanda. Caldrà doncs estar amatent per veure com evolucionen aquests indicadors.

  1. Dades de REE. Red Eléctrica de España.

  2. Índice de Red Eléctrica. Indicador que té com a objectiu facilitar informació avançada sobre l’evolució del conjunt d’empreses amb un consum elèctric així com el seu desglòs d’activitat (activitats industrials i serveis).
  3. APPA Renovables. Asociación de empresas de energías renovables.
  4. La transició energética Catalunya. Enginyers Industrials de Catalunya.

 

Joan Bonmati | GRUPO TRÉBOL ENERGÍA

Laura Garcia | GRUPO TRÉBOL ENERGÍA