a

EG67 – Jurídic

19 Oct, 2023

La intel·ligència artificial (IA) en el món del dret

Com deia Bob Dylan, “Els temps estan canviant”. I això ens ho demostra la generalització de la intel•ligència artificial (IA), especialment des de que
s’han popularitzat plataformes com Chatgpt. Sembla que no hi ha cap activitat humana que quedi fora de l’abast de la IA, directa o indirectament. I això també inclou el món jurídic.

L’efecte de la IA en els despatxos d’advocat es podrà veure en el tractament d’informació; penseu que el món del Dret és molt extens, i produeix un gran nombre de documentació (lleis, reglaments, sentències, etc…). La IA permetrà analitzar tota aquesta informació (Big Data), de manera molt més ràpida i eficaç que el que pugui fer un humà. També tindrà un impacte en la redacció de documents, especialment contractes. I fins i tot en l’atenció als clients; no es tracta que sigueu atesos per un robot, encara no hem arribat tan lluny, però sí es poden respondre dubtes senzills per mitjà de chatbots regits per IA en planes webs.

Ni tan sols l’administració de justícia queda fora de l’abast de la IA. A Xina hi ha les anomenades “corts virtuals”, consistent en algoritmes que ajuden als jutges humans en tasques senzilles, com escoltar a acusats i a advocats en delictes menors. Però no us penseu que això ens cau molt lluny; a Estònia, dintre de la mateixa UE, està en marxa un programa per implementar sistemes basats en la IA en casos de delictes menors, en que el sistema analitzarà les proves i declaracions aportades en format digital per donar un veredicte, tot sota la supervisió humana.

Tot això, per tal d’augmentar la eficiència i rapidesa dels Jutjats. Encara no tenim “jutges robots”, ni es probable que arribin a existir, però qui sap si els jutges humans acabaran per donar per bones les solucions que els hi proposi una màquina… Per tot això es plantegen diferents problemes, moral, ètics i jurídics, que comportarà l’extensió de la IA. És cert que pot alliberar al treballador de realitzar tasques repetitives, però també hi ha el risc que acabem per donar més valor al judici d’una màquina, per molt intel·ligent que ens sembli, que al criteri d’una persona. La generalització de la IA sembla inevitable, però a tots ens correspon fer que sigui més justa i igualitària. Perquè, en el fons, darrere la intel·ligència artificial sempre hi ha d’haver una intel·ligència humana que la programi, i que també la controli.

 

Miquel Garcias Miquel | PRAT SÀBAT ADVOCATS