a

Indústria, col·laboració i persones

19 Oct, 2023

Recentment s’ha inaugurat el 3DML en el Parc científic i tecnològic de la UdG, una unitat de transferència de tecnologia al voltant de la impressió 3D en col·laboració entre el Centre Tecnològic Eurecat i la Universitat de Girona, amb un protagonisme especial de diferents departaments de recerca com el GREP, focalitzat en l’enginyeria de producte i procés i AMADE de materials avançats. És una bona notícia per a la indústria gironina, tal i com han destacat tant Quim Salvi el rector de la universitat, com Xavier López director general corporatiu d’Eurecat, ja que ens trobem en una de les tecnologies exponencials – aquelles que en pocs anys poden oferir una determinada funcionalitat tecnològica similar a un preu exponencialment menor – i que son les que permetran guanyar competitivitat a la reivindicada, i sovint oblidada, indústria europea.

Tres idees de les que convindria aprendre en aquesta iniciativa. En primer lloc una llarguíssima col·laboració de més de 10 anys antre les dues institucions. La universitat amb grups que han sabut transitar de la recerca aplicada a la transferència, amb un centre tecnològic focalitzat en el treball amb l’empresa, però que no ha renunciat a desenvolupar tecnologia pròpia, com ho mostren patents, pilots i projectes realitzats en els darrers anys. No és obvi que dues institucions amb funcions diferents però que podrien haver arribat a competir, hagin optat per una reeixida cooperació.

En segon lloc, i a partir d’un titular que ha manifestat el mateix con conseller de recerca i universitats Joaquim Nadal, sobre com d’importants son aquest tipus d’iniciatives en clau del sistema d’innovació. Més enllà de la conegudíssima problemàtica del finançament de la Universitat, ha volgut destacar els molts deures pendents en inversió en innovació i connexió empresa-recerca.

Un diagnòstic més habitual d’escoltar en els consellers d’empresa que en el màxim responsable del sistema científic i universitari català. U una darrera reflexió, de l’alcalde de Girona Lluc Salellas, que en el marc del seu discurs sobre la indústria, la universitat i el territori va emfatitzar com aquestes iniciatives també son clau en el desenvolupament futur del talent gironí i ha anomenat de manera explícita a en Guillem Quintana.

Tot i coincidir amb l’alcalde sobre l’impacte futur, gairebé podríem capgirar l’ordre, en el sentit que és el talent local el que en part també explica que avui comptem amb el 3DML a Girona i m’ha semblat especialment encertat destacar el cas d’aquest directiu d’Eurecat, professor de la UdG, ex-estudiant d’enginyeria i empresa -amb el que vaig tenir l’oportunitat de coincidir quan jo era professor novell- i doctorat de la universitat.

Les persones son les que fan possibles els projectes, en aquest cas de tecnologia i territori. No és casual que una unitat d’impressió 3D vingui a Girona quan comptem amb professionals que poden facilitar aquest tipus de connexió entre les dues entitats que han impulsat el projecte, i que tingui el focus en un àmbit que li resulta natural tant quan era investigador com quan ha treballat amb les empreses industrials gironines i que té una forta connexió territorial.

La recerca, la transferència, la cooperació d’institucions com qualsevol procés complex, sempre requereix recursos, però més important talent i persones clau per convertir-les en realitat.

 

Xavier Amores | PROFESSOR DE LA UDG